Je bekijkt

Een blog post

De berg (uit de serie: Het geheim van Tom)

Tom kijkt omhoog en probeert met zijn ogen het steile pad tot aan de top van de berg te volgen. Dat lukt niet helemaal. Onrustig begint hij aan de klim. In gedachten probeert hij de situatie tussen hem en Guusje te duiden. Weet zij iets? Is ze daarom zo prikkelbaar? Of heeft ze gewoon genoeg van hem? De ondergrond van los gesteente, de hitte en de gladde zolen van zijn sandalen zitten hem dwars; hij komt maar langzaam vooruit. De warme wind ruikt sterk naar tijm.
Tom was als een razende tegen Guusje tekeergegaan, had geschreeuwd en met bestek gesmeten en was toen met enorme passen ostentatief de deur uit gelopen. Zonder plan. En toen hij uit zijn woede ontwaakte stond hij voor deze berg. Hij heeft alweer spijt van zijn onredelijke uitbarsting.

Boven waait het stevig en is het een stuk frisser dan beneden. De zon is inmiddels achter de wolken verdwenen. Net nu Tom zijn ritme heeft gevonden stopt het pad plotseling. Hij maakt een inschatting. Recht omhoog is het nu echt te steil en te rotsig om zonder klimmateriaal verder te kunnen. Rechtsaf staat een hoog hek met een groot geel waarschuwingsbord. Terug langs dezelfde route is zijn eer te na.
Linksaf over dat minuscule richeltje dan maar. Tom drukt zich tegen de bergwand en schuift met trillende benen langzaam vooruit. Hij schaaft zijn knie. Er rollen stenen onder hem vandaan de bergwand af. Tom houdt zijn ogen ondertussen strak op zijn linkerarm gericht. Iets verderop kan hij op handen en voeten op een plat stuk rots kruipen, daar durft hij zich heel langzaam om te draaien. Hij richt zich op en kijkt om zich heen. Tot aan de horizon strekt zich een berglandschap uit van met olijf- en notenbomen begroeide terrassen, leunend tegen kale granieten wanden die uit onpeilbaar diepe ravijnen omhoog schieten. De zon breekt door. Tom barst in huilen uit.

 

Opdracht: een landschapsbeschrijving, waarin het landschap iets over de hoofdfiguur vertelt.