Je bekijkt

Een blog post

Een scène op straat (uit de serie: Het geheim van Tom)

Tom is al laat en loopt zo snel als hij kan richting de parkeerautomaat. Manhaftig probeert hij de autosleutels in zijn binnenzak te krijgen. Aan zijn linkerhand bungelt zwaar zijn uitpuilende werktas. De automaat is bezet. Even twijfelt Tom of hij achteraan zal sluiten. Maar dan herkent hij de schonkige schouders van zijn ex-vrouw en maakt hij dat hij wegkomt. Met kloppend hart schiet hij een steegje aan de overkant van het drukke verkeersplein in. Een luid toeterende scooter kan hem nog net ontwijken. Tom ademt zwaar en kucht. Er hangt een muffe rioollucht in de steeg. Zou Loes hem gezien hebben?
Geschrokken realiseert hij zich dat hij de sleutels niet meer in zijn hand heeft. Heeft hij ze laten vallen? Of heeft hij ze toch al bij zich gestoken? Met het zweet in zijn handen zoekt hij trillerig in de zakken van zijn jas. Dan slaakt hij een diepe zucht. Gelukkig, gevonden.

Een week later, in het café (al licht aangeschoten):
‘Laatst was ik dus met de auto naar het centrum voor een afspraak. Stom natuurlijk: als je zeker wilt weten dat je te laat komt, moet je met de auto de stad in rijden.
Maar goed, ik had gelukkig heel snel een parkeerplekje gevonden, om de hoek van waar ik die afspraak had. Loop ik naar de automaat om te betalen, wie denk je dat daar staat? Loes! Echt waar. Ik wist niet hoe snel ik weg moest komen. Dus ik rennen, mét die zware tas, word ik ook nog bijna van mijn sokken gereden door zo’n rottige scooter. Het scheelde echt een hààrtje. Of Loes me gezien heeft weet ik niet.
Ik ben een paar minuten in een of andere steeg blijven staan en toen maar zonder betalen naar m’n afspraak gelopen. Een uur later was ik terug bij de auto: niets aan de hand! Geen boete, niks. Pure mazzel.’

opdracht: schrijf een straatscène in (minimalistische (hier niet opgenomen) en) maximalistische stijl, maximaal 150 woorden, herschrijf de scène naar een sterk verhaal aan de bar (of als dagboekfragment of als flaptekst), maximaal 150 woorden.