Je bekijkt

Een blog post

Familiedag (uit de serie: Het geheim van Tom)

1 Uit de losse pols
Familiedag. De hele familie bij elkaar, dat is al een tijd niet meer gelukt. Ik glimlach naar links en naar rechts en zo nu en dan knik ik beleefd. Er is voor deze gelegenheid met liefde gekookt. Bij binnenkomst riep ik nog: ‘Wat ruikt het hier heerlijk!’ Maar nu schuif ik het eten gedachteloos naar binnen.
Loes zit aan tafel, daar had ik niet op gerekend. Ik heb geen idee wie haar heeft uitgenodigd.
Ze zit helemaal aan de andere kant met onze zoon Pieter, die af en toe vragend mijn kant op kijkt. Ik heb de moed niet om naar hen toe te lopen. Loes en ik hebben al minstens drie jaar niet of nauwelijks contact meer. Pieter is oud genoeg om voor zichzelf te zorgen en verjaardagen en de kerst vieren we apart. En nu zitten we met zijn allen aan één tafel.
Loes lijkt zich te amuseren met een neef van mij en zijn dochter. Ze heeft een arm achter Pieter langs op de leuning van zijn stoel gelegd en zit iets onderuit gezakt met in haar andere hand een glas rode wijn. Opeens kijkt ze met recht aan. Ik verslik me en begin te hevig te hoesten. Ik ren naar de keuken.

2 Informeler
Als ik heel eerlijk ben, vind ik het een bezoeking, zo’n familiedag. Allemaal mensen die toevallig via de bloedlijn met je verbonden zijn, maar waar je verder dus niet per sé iets mee hebt. Het eten is wel altijd goed. Er wordt lekker gekookt bij mij in de familie, dat kunnen we. Verder zijn het hartstikke lieve maar doodsaaie mensen, die het liefst over het werk en hun nieuwe auto praten.
Meestal verdwijn ik dus zo snel mogelijk, direct na het nagerecht. Maar nu Loes aan tafel zit heb ik de neiging om mezelf vanaf het allereerste moment al onzichtbaar te maken. Wie heeft haar in godsnaam uitgenodigd? Had ik Guusje maar meegenomen.
Onze zoon Pieter vindt het geloof ik allemaal wel best, maar ik kan me er niet toe zetten om gezellig een praatje te gaan maken. Ik wil helemaal niets meer met Loes te maken hebben. Ik zit hier een beetje dood te gaan en zij heeft het zo te zien reuze naar d’r zin met neef Johan en zijn dochter. Ze is niets verandert. Wijntje erin en het babbelt wel. Wat moet dat mens hier? Alsof Loes mijn gedachten heeft gelezen draait ze met een ruk haar hoofd om en kijkt me kil aan. Ik verslik me en ren hoestend naar de keuken.

3 De vlieg op de muur
Tom zit er wat verloren bij. Zo’n familiedag is natuurlijk altijd een beetje geforceerd, maar op Tom na zit iedereen lekker te eten en gezellig met elkaar te babbelen. Zelfs Loes, voor wie het toch een tijd geleden is dat ze bij deze familie aan tafel zat, lijkt het goed naar haar zin te hebben. Hun zoon, Pieter, zit naast haar en kijkt zo nu en dan ongerust naar zijn vader.
Met het bestek in zijn handen lijkt Tom de situatie vanaf zijn kant van de tafel te willen bezweren. Hij staart naar Loes, mompelt wat in zichzelf en neemt een grote slok van zijn wijn. Dan kijkt Loes nogal plotseling in de richting van Tom. Deze verslikt zich, staat op en rent richting de keuken.