Je bekijkt

Een blog post

Het geheim van Tom

Ik ben een opleiding boekredactie begonnen. Dat wil zeggen: de Schrijversacademie biedt de mogelijkheid om je via een opleiding te verdiepen in het schrijvers- en boekwezen. Tijdens de verplichte basismodule duik je in het hoofd van de schrijver. Door middel van opdrachten word je geprikkeld om het schrijverschap in al zijn facetten te onderzoeken. Het schrijfproces, je eigen stijl, personages, dialogen, etc. Daarna kun je nog kiezen wat je later wil worden: blogger bijvoorbeeld, of columnist, scenarioschrijver, romanschrijver of redacteur. Daar pas je de volgende modules op aan. Dus.

Eerste opdracht: creëer een personage aan de hand van enkele vragen. Deze figuur gaat de hele basismodule met je mee. Omdat ik me kan voorstellen dat het ‘t fijnste werkt om met iemand op pad te zijn waar je sympathie voor koestert, heb ik er een mannelijk personage van gemaakt die veel eigenschappen, bezigheden en omstandigheden met mijn vrienden deelt. Verder is hij redelijk geslaagd in het leven en woont mooi aan het water. Ik heb het mezelf makkelijk gemaakt.
Mijn medestudenten hebben even aan Tom en zijn entourage moeten wennen. Dat komt: we krijgen een gelimiteerd aantal woorden, de opdrachten (keukenscène, landschapsbeschrijving, familiediner) zijn beperkend en ik leg ook liever niet alles uit. Verder houdt trouwens niemand zich zo streng aan de opdrachten, maar ik ben van huis uit nogal gezagsgetrouw en volgzaam. Misschien neem ik het ook allemaal iets te serieus.

Inmiddels is duidelijk dat Tom een geheim heeft, dat zijn zoon Pieter en zijn nieuwe vriendin Guusje daar dus niets van weten, maar zijn ex Loes, moeder van Pieter, misschien wel. Het veroorzaakt een hoop spanning.
Ik heb ook geen idee wat Tom zo angstvallig stilhoudt. Maar ik ben inmiddels wel reuze nieuwsgierig.